Hasznos tanácsok a személyes fejlődési célok megvalósításához! 

Amikor nehéz idők jönnek, nagy a kísértés, hogy visszatérjünk a régi viselkedésmódokhoz, amelyek nem feltétlenül tesznek nekünk jót. A személyes fejlődés egy folyamatos folyamat, amelynek során új módszereket tanulunk meg, hogy megbirkózzunk vele, és erőt és békét vigyünk az életünkbe. A következő tippek segíthetnek elindulni az úton.

Minden nagy feladatban rengeteg kis feladat van. Oszd fel a személyes fejlődéssel kapcsolatos feladataidat, hogy könnyebb legyen megbirkózni velük. Ez a feladatfelosztás szinte végtelenül sokszorosítható is. Ha egy nagyobb feladat egy része még mindig vészjóslóan nagy, oszd fel újra. A jó feladatfelosztás jó időgazdálkodás. Hatalmas célokat is elérhetsz! 

Növeld termelékenységedet azzal, hogy kedves ember vagy a munkahelyeden. Ha egy dolgozó azzal tölti az idejét, hogy gonoszkodik a munkatársaival és feszültséget okoz, az gátolja a munka elvégzését. Pedig ha proaktívan kedves vagy a munkatársaiddal, akkor elkerülheted az időpazarló konfliktusokat.

Reálisan kell kezelned a teendőid listáját. Ha olyan dolgok vannak rajta, amelyeket nem tudsz egy nap alatt elvégezni, akkor az akadályozni fogja a további előrehaladásodat, és valószínűleg csalódott leszel magadban. Legyél reális, és olyan dolgokat írj bele, amelyekről tudod, hogy egy nap alatt el tudod érni. Tartsd egyszerűnek, hogy a dolgokat el tudd végezni.

A nagy célokat bontsd le kezelhető lépésekre. Sokszor a céljaink magasztosak, ami jó dolog. A nagy célok azonban elérhetetlennek tűnhetnek, aminek következtében elrettenthet és elveszítheted a motivációdat. Mielőtt bármilyen nagy projektbe vagy célba belevágnál, bontsd kisebb lépésekre. Legyél olyan részletes, amennyire csak tudsz. Hamarosan jó úton leszel a siker felé.

Soha ne félj segítséget kérni a munkádhoz. Ez nagyon nehéz lehet, ha olyan ember vagy, aki megszokta, hogy mindent maga csinál, de meg kell tanulnod, hogy kinyújtsd a kezed és együtt dolgozz másokkal. Ez különösen akkor igaz, ha olyan területen dolgozol, amely a csoportos projekteknél az együttműködésből él. Meglepődnél, hogy a csoportod mennyi mindent el tud végezni.

Kelj fel korán. Minél korábban kelsz, annál több időd van arra, hogy nyugodtan kezdd a napodat, ahelyett, hogy rohangálnál, és megpróbálnál minden reggeli tevékenységet értékes néhány percbe belesűríteni. A korai ébredés lehetővé teszi, hogy nyugodtan sétálj bele a napba, ahelyett, hogy belevágnál a rohanásba. Ettől nyugodtabbnak fogod érezni magad, és jobban kézben tartod a napodat.

Tedd a céljaidat kezelhetővé, hogy maximalizáld a hatásodat. Az élet megtörténik, és a terveidnek számolniuk kell a spontán visszaesésekkel. Ha a céljaid éppen csak elérhetetlenek, a kihívás teljesítése még mindig kielégítő lesz, de így biztosíthatod, hogy minden alkalommal elérd a célodat. Ráadásul a kis és kezelhető célok révén a visszaesésekből könnyebb kilábalni.

Hívd ki magad arra, hogy naponta fejlődj. Nyomd magad, hogy minden lehetőséget megragadj a fejlődésre. Bármit is tettél tegnap, ma tedd azt, de sokkal jobban.

Koncentrálj arra a jó érzésre, amit az okozol, ha valamit elvégeztél. Ne arra összpontosíts, hogy mennyire utálsz egy adott tevékenységet. Gondolj arra, mennyivel jobban fogod érezni magad, ha lekerül a teendőid listájáról! Senki sem szereti kitakarítani a kutya kennelét, de még rosszabb, ha napokig azon aggódsz, hogy meg kell tenned, mielőtt végre beadod a derekad, és nekilátsz a munkának!

A boldogság és a béke olyan lelkiállapot, amelyet mindenki szeretne megélni, de a régmúltból származó megküzdési mechanizmusok nem biztos, hogy hozzák meg a vágyott lelkiállapotot. Önmagad fejlesztése olyan utakon keresztül, mint az érzékeid és az intuíciód, lehetővé teszi a mélyebb önismeretet és a keresett békés elmeállapotot.